INSPIRATIE LEZINGEN

Workshop ‘Colour Strings’ door vioolpedagoog Géza Szilvay

Geza Szilvay foto 1Wie bij de ESTA conferentie op Malta was heeft al een inspirerende lezing en demonstratie van de Fins/Hongaarse vioolpedagoog Géza Szilvay meegemaakt. Hij ontwikkelde de methode ‘Colour Strings’ voor jonge strijkers die inmiddels in populariteit groeit en in 23 landen wordt toegepast. De methode beslaat meer dan de instrumentale techniek en gaat uit van een holistische benadering waarbij naast instrumentbeheersing het muzikale gehoor en het begrip van muziek simultaan worden ontwikkeld.

Tijdens een workshop in Zwolle afgelopen 23 september 2018 gaf meastro Szilvay in Zwolle een boeiende inkijk in zijn muziekmethode. Ruim 50 docenten uit heel Nederland luisterden naar de pedagogische adviezen van Géza Szilvay en zijn vele voorbeelden uit zijn lange ervaring met lesgieven aan jonge mensen en hoe om te gaan met jong muziektalent.
Ga voor meer informatie naar www.colourstrings.fi.

Violiste Liesbeth Steffens over Géza Szilvay

Liesbeth Steffens
In november 2017 was Geza Szilvay een weekend op het conservatorium in Den Haag om een workshop te geven over zijn methode, de Colourstrings vioolmethode. Enthousiast gemaakt voor de Kodaly methode, (één van de pijlers van de Colourstrings), door een student van mij heb ik dat weekend zijn workshop gevolgd. Voor mij was de kennismaking met Colourstrings een ongelooflijke eye opener. Het werken vanuit de Kodaly filosofie - alles zingen met behulp van solmisatie - en dit omgezet naar het viool beginonderwijs, met eenvoudige liedjes die op allerlei mogelijke manieren en in allerlei posities op de viool worden gespeeld geeft zo veel vrijheid en plezier dat ik besloot me hierin te gaan verdiepen en te kijken hoe ik deze methode zou kunnen integreren in mijn bestaande privé lespraktijk.  (Ik geef altvioolles aan het conservatorium in Den Haag en heb thuis een aantal privé vioolleerlingen.)


Een logische stap was het om dan de 1e fase teacher training te gaan volgen,
die afgelopen augustus plaatsvond in Madrid.

Het was een geweldige week! Behoorlijk intensief, met workshops over de eerste vioollessen en de fysieke begeleiding van de beginnende leerlingen (oefenen met/op elkaar!), workshops sol-fa zingen olv een Hongaarse pedagoge en een gedegen uitleg van alle Colourstrings boeken. Plus een paar Spaanse ‘voorbeeld-leerlingen’, die prachtig viool hebben leren spelen d.m.v. de methode van Geza.

Geza is een super bevlogen vioolpedagoog, die zijn eigen inzichten heeft samengebracht met die van Kodaly, Suzuki en Paul Rolland. Het resultaat is een methode die helemaal van het kind uitgaat, met ontzettend leuke illustraties en spitsvondigheden om de volwassen muziektheorie in kindertaal weer te geven. Elk detail dat je maar kunt tegenkomen in het viool onderwijs is ondervangen en uitgewerkt in deze methode. Maar wat vooral opvalt is de grote liefde voor muziek en de wens deze op een vrolijke, toegankelijke en tegelijk solide manier te delen met kinderen.

Ik kan iedereen aanraden om kennis te maken met Geza Szilvay en zijn methode.
Voor mij is het in ieder geval een enorme verrijking en inspiratie!

Liesbeth Steffens.


KEYWORKS METHODE

Silvia van der GrintenSylvia van der Grinten, violist, vioolpedagoog, hoofdvakdocent en hoofd van de vioolsectie van het ArtEZ Conservatorium, gaf afgelopen jaar twee lezingen met als titel: 'Hoe je de jonge beginner kunt ontwikkelen tot een talentvolle speler'.

Ze ontwikkelde een methode om het lesgeven te ondersteunen, de 'Keyworks' methode.academie keyworks

Deze methode is hier te downloaden. 
We vragen een vrijwillige bijdrage voor deze kennis. Deze bijdrage kunt u storten op rek.nr. NL96 RABO0138629854 t.n.v. Stichting Benjamin Britten Orkesten en met vermelding van 'Vrijwillige bijdrage Keyworks methode'. HARTELIJK DANK!


Aanmelden Inspiratielezingen