Wat is het?

‘Een strijkorkest in de klas!’ is een driejarig project waarin een basisschool samenwerkt met de culturele partners Het Britten Jeugd Strijkorkest en adviseur en muziekdocent Pieter Jaap Idema. Doelstelling is het muziekonderwijs op de basisschool een impuls te geven en de leerlingen inspirerende belevenissen aan te bieden. Het project wordt zó vorm gegeven dat het voldoet aan de criteria van de subsidie ’Impuls Muziekonderwijs’, zodat het project op die manier grotendeels bekostigd kan worden.

Hoe ziet het er uit?

Het project ‘Een strijkorkest in de klas!’ bestaat uit 2 onderdelen: Een lessenserie rond strijkinstrumenten die uitmondt in een interactief schoolconcert, met daarnaast activiteiten waarin de docenten worden gecoacht in hun muzikaal-didactische vaardigheden.

Lessenserie strijkinstrumenten

De lessenserie bestaat uit 5 muzieklessen die speciaal voor het project ‘Een strijkorkest in de klas!’ op 3 niveaus worden ontwikkeld. In de eerste 2 lessen worden begrippen rondom een strijkorkest geïntroduceerd m.b.v. digitale middelen en een werkblad. De kinderen leren een lied of een ritmische begeleiding aan die ze tijdens het schoolconcert samen met het orkest gaan uitvoeren.In de derde les komt dirigent Loes Visser op bezoek met een orkestlid. Daarna vindt het interactieve concert plaats in een ruimte met een mooie akoestiek (bijv. een kerk) dichtbij de school. Na het concert volgt een evaluerende les met de mogelijkheid van een toets. Tot besluit komt er een viool- en/of cellodocent langs op de school die na schooltijd 5 introductielessen geeft die voor de kinderen gratis zijn.
britten

Coaching docenten

Binnen het project worden de docenten gecoacht op het gebied van hun muziek-didactische vaardigheden. De school schaft een methode voor muziek aan die wordt geïntroduceerd in een teambrede starttraining. Of de bestaande methode wordt onder het stof vandaan gehaald. Vervolgens wordt jaarlijks een derde van het team individueel gecoacht bij het voorbereiden en uitvoeren van een muziekles. Halverwege het jaar wordt de lessenserie ‘Een strijkorkest in de klas!’ opgestart met een introductietraining.Binnen de subsidie wordt deze inzet in uren voor het grootste deel vergoed.

Organisatie

De basisschool is binnen de subsidieregeling ‘Impuls Muziekonderwijs’ de aanvrager en de beheerder van de gelden. Wij ondersteunen u graag bij het klaarmaken van de aanvragen, zodat de aanvraag voor u als schooldirectie of ICC-er soepel kan verlopen.

Als u voor 1 april aanvraagt kan uw school starten in het cursusjaar 2016-2017 met het project ‘Een strijkorkest in de klas!’ U kunt ook een jaar later starten.

Voor meer informatie over de subsidieregeling lees dit artikel

Pieter Jaap Idema, adviseur

pieterjaapidemaPieter Jaap Idema vervult in het project ‘Een strijkorkest in de klas!’ de rol van projectleider en adviseur. Hij ontwikkelt het lesmateriaal en verzorgt de trainingen aan het schoolteam.
Hij studeerde klassiek solozang op het conservatorium “Constantijn Huygens” in Zwolle. In 1993 deed hij zijn eindexamen bij Jeanne Companjen. Daarna kreeg hij nog enkele jaren zangles van de internationaal befaamde alt Aafje Heynis. Hij treedt regelmatig op als solist bij oratoriumconcerten, zowel in Nederland als in Duitsland. Zo zong hij de 'Johannes Passion' en de 'Hohe Messe' van Bach, het 'Requiem' van Mozart en de 'Messiah' van Händel.
Daarnaast volgde hij de bachelor Docent Muziek en is als muziekdocent o.a. werkzaam op de pabo van Hogeschool Viaa te Zwolle. Hij heeft ruime ervaring en actuele kennis van muziekdidactiek, de Kerndoelen en methodes voor het vak muziek op de basisschool. (www.pieterjaapidema.nl)


Contact

Voor meer informatie of het starten van een project kunt u contact opnemen met:
Pieter Jaap Iedema
06-23913828
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.