Orkest

Het Britten Jeugd Strijkorkest is opgericht in 2007 door dirigent Loes Visser en biedt jonge talentvolle strijkers uit Oost Nederland de kans hun muzikale talenten op niveau te ontwikkelen. Ons motto daarbij is: kwaliteit, warmte, bezieling en plezier. Het orkest staat onder leiding van dirigent Loes Visser en er wordt nauw samengewerkt met het ArtEZ Conservatorium in Zwolle waar wekelijks wordt gerepeteerd. Jaarlijks geeft het orkest vele concerten en gaat het op tournee. 
Het Britten Jeugd Strijkorkest heeft een vaste plaats heeft veroverd in het culturele aanbod van Nederland. In 2014 won het orkest de 1e prijs tijdens het prestigieuze Summa Cum Laude Festival in Wenen. De ‘Britteners’ traden meerdere malen op voor het Nederlands Koningshuis (o.a. de officiële openingsact tijdens koningsdag 2016 in Zwolle) en ze maakten diverse CD’s die lovende kritieken kregen op de radio en in de pers.
Te gast bij het orkest waren spraakmakende artiesten als violiste Liza Ferschtman, pianist Daniel Wayenberg, cellist Gavriel Lipkind, violistes Carla Leurs, Maria Milstein en Rosanne Philippens, sopraan Bernadeta Astari en de Engelse sterviolist en fotomodel Charlie Siem. Op uitnodiging van diverse festivals ging het orkest op tournee naar Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië. Ook maakte het Britten Jeugd Strijkorkest twee succesvolle tournees in Nederland.
 

orkest 10
 

Dirigent

Loes Visser begon op haar 18e met dirigeren. Ze stond voor verschillende orkesten in binnen- en buitenland, onder meer voor de Kiev Soloïsts, het Staatssymfonieorkest van Oekraïne, het Nieuw Ensemble, en het Slovak Sinfonietta. En ze bracht muziek mee die hier minder bekend is, o.a. van de Georgische componist Tsintsadze en de Oekraïense componist Karpov. Deze muziek klinkt op de CD’s van het Britten Jeugd Strijkorkest. Met het Adamello Ensemble gaf zij concerten op bijzondere plaatsen, zoals de gevangenis in Scheveningen. Zij trad op met vele solisten, zoals Eva Maria Westbroek, Frank van Aken, Miranda van Kralingen en Naum Grubert, en Liza Ferschtman. Haar voorliefde gaat uit naar opera, het laatromantische repertoire en nieuwe muziek, hetgeen te horen is op de concerten en de CD’s van ‘het Britten’. Het Britten Jeugd Strijkorkest richtte Loes Visser op in 2007, als orkest voor jonge strijkers uit Oost-Nederland met veel talent die zij met passie begeleidt in hun muzikale ontwikkeling. Loes Visser is tevens Coördinator Kamermuziek van het ArtEZ Conservatorium. Zij studeerde viool bij Bouw Lemkes, altviool bij Jürgen Kussmaul en orkestdirectie bij Ru Sevenhuijsen, Ed Spanjaard en Lucas Vis, o.a. aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook volgde zij masterclasses en lessen bij Bernhard Haitink, Ilja Mussin, Constantin Bugeanu en bij Franco Ferrara en Guennadi Rozdestwenski in Siena.

Repetities

Het Britten Jeugd Strijkorkest repeteert elke zaterdagochtend van 10:00 tot 12:30 uur in de Reulandzaal van het ArtEZ conservatorium in Zwolle.

Wil je een repetitie bijwonen? Neem dan contact op met Loes Visser via 06 - 4148 1688 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Repetitie Locatie: ArtEZ Conservatorium, Aan de Stadsmuur 88, 8011 VD Zwolle

 
Repetitie Britten

auditie
 

Auditie & Aanmelden

De audities vinden plaats op 16 juni 2018 in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Een auditie duurt ongeveer 15 minuten en bevat een verplicht onderdeel uit het orkestrepertoire, een etude én een stuk naar eigen keuze. Je docent, ouders of begeleiders zijn welkom om te luisteren bij je auditie. Speel je een werk met piano, neem dan zelf een pianist mee. Bij de auditie wordt gelet op techniek, vibrato, spiccato, beheersing van het positiespel, toonvorming, dynamiek, streektechniek, voordracht (expressie, articulatie, frasering, muzikaliteit, intonatie en ritmische precisie.

Voorbeeld etudes:
Viool: Een etude van Mazas, te kiezen uit nrs. 8, 16 en 24
Altviool: Een etude van Mazas (op.36), te kiezen uit nrs. 2, 7 en 15
Cello: Een etude te kiezen uit Dotzauer-Klingenberg 113 deel 1 of 2, Lee op. 31 of op. 113, Feuillard-La Technique deel 1 of 2, Kummer 21 ausgewählte Etuden

Orkestpartijen:
De partij voor het verplichte onderdeel uit het orkestrepertoire is een paar weken voor de auditiedatum beschikbaar.

Aanmelden:
Aanmelden voor de audities kan via het opgaveformulier. Sluitingsdatum voor opgave is 1 juni 2018. Heb je vragen, neem dan contact op met Loes Visser: 06-41481688 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Als je aangenomen wordt bij het Britten Jeugd Strijkorkest dan verwachten we dat je jaarlijks bij alle repetities, concerten, de CD opnames en de tournee aanwezig bent.


CD's

Het Britten Jeugd Strijkorkest heeft inmiddels 9 CD's uitgebracht. Deze CD’s zijn te koop bij Waanders In de Broeren (Achter de Broere1-3, Zwolle), Plato (Klokkensteeg 14, Zwolle), en bij onze concerten of via onze website (www.hetbritten.nl). De CD's kosten per stuk € 15,-. Bij bestellingen via onze webshop worden verzendkosten in rekening gebracht, het bedrag is afhankelijk van het aantal CD's en wordt tijdens het bestelproces getoond.

 

cd2017
 

CD 2017

De 9e CD van het Britten Jeugd Strijkorkest. Met Mahler's Adagietto uit de 5e symfonie, de Serenade voor strijkers van Dvorak en de Romance van Max Bruch met als solist de winnares van het Britten Altvioolconcours 2017, ons orkestlid Jeltje Quirijnen.
Deze lustrumuitgave is extra bijzonder omdat de CD vergezeld gaat van een DVD met een registratie van het concert in Kasteeel Rechteren (Dalfsen). Op deze CD staat ook het concert voor 2 violen van Malcolm Arnold met twee andere solisten uit het Britten Jeugd Strijkorkest: Tina Daardjer en Vivian de Graaff. Dan blijkt ook onze concertmeester Roza Herwig over een geweldige stem te beschikken in twee aria's. Kortom, een feestelijke CD/DVD waar met hart en ziel op wordt gespeeld.